test

Image module

Scoliose? Operatie is soms niet nodig.

Kies voor de beste behandeling!

Ondanks het feit dat mensen (ook jonge kinderen) vaak een advies krijgen voor een rugoperatie bij scoliose, is dat soms niet nodig. Bij Fysio Physics hebben we in de afgelopen 20 jaar diverse operaties kunnen voorkomen. Daarom zijn wij blij dat u deze informatie leest. Heeft u zelf een scoliose, een kind met een scoliose of kent u iemand die dat heeft? Bekijkt u dan de volgende informatie aandachtig.

Bij ernstige vormen van scoliose is een operatie onvermijdelijk om bijvoorbeeld het beschadigen van zenuwen te voorkomen. Maar een operatie is onomkeerbaar. Het voordeel van een operatie is dat de afwijkende stand van de scoliose word gecorrigeerd. Maar de wervelkolom wordt in deze gecorrigeerde stand blijvend gefixeerd. Deze fixatie van de wervels leidt tot bewegingsbeperkingen en zichtbare littekens op de rug. Stel dat het zou lukken om deze operatie te voorkomen… Dat zou toch mooi zijn? Onze stelling is: opereren kan altijd nog. Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een (driedimensionale) zijwaartse verkromming van de wervelkolom en de rug. Vaak leidt deze verkromming ook tot vervorming van de borstkas, de zogenaamde gibbus. Volgens de Vereniging van scoliosepatiënten hebben ongeveer 60.000 in Nederland een scoliose. Van deze 60.000 patiënten worder er 6.500 per jaar in het ziekenhuis behandeld en worden er ongeveer 600 geopereerd.

Therapie: de standaard oefeningen zijn vaak niet zinvol.

Mensen krijgen vaak als therapie alleen oefeningen zoals spiertraining, balanstraining en houdingsoefeningen. Dit om er voor te zorgen dat de scoliose niet toeneemt. Ondanks alle goede bedoelingen wijst de praktijk uit dat deze oefeningen niet altijd het gewenste resultaat hebben. Eigenlijk is dat logisch. De veranderde stand van de gewrichten geeft soms pijn bij bewegen en zorgt voor een remming van de spieren. Iemand die met z’n hand klem zit tussen de deur kan ook geen vuist maken! Het maken van een vuist zou juist meer schade geven daarom kan spiertraining, net als bij een scoliosepatient, ook bij deze persoon averechts werken. Belangrijk is dat eerst ‘de deur wordt open gezet’ oftewel de juiste voorwaarden worden gecreëerd. Heeft u therapie en training gehad met weinig resultaat? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe aanpak.

De Fysio Physics Methode bij scoliose.

Bij Fysio Physics hebben we al meer dan 20 jaar ervaring in scoliosemanagement, het behandelen en ‘corrigeren’ van scoliose, zonder operatie. Wij werken met nieuwe behandeltechnieken waarmee we de stand van de wervels en ribben kunnen beïnvloeden.  Dat is vaak merkbaar in de beweeglijkheid (bukken met handen naar de grond) en zichtbaar, maar natuurlijk zijn de resultaten per persoon verschillend. Soms zijn er structurele veranderingen in bijvoorbeeld de vorm van de wervels (blokwervels), ribben en/of bekken, waardoor het moeilijker is om de stand te corrigeren.

Regelmatig geven mensen bij ons aan dat zij tegenstrijdige informatie krijgen of juist geen informatie over bijvoorbeeld andere opties dan een operatie. Natuurlijk zijn specialisten niet op de hoogte van alle nieuwe therapeutische behandelmethoden en blijft u zelf verantwoordelijk voor uw eigen gezondheid of dat van uw kind.

Het meest genoemde verschil met andere therapeutische methoden is dat we werken met een totaal aanpak en niet alleen met bijvoorbeeld oefeningen. Zeker bij scoliose met rugpijn is er vrij snel effect merkbaar bij onze aanpak. Beter kunnen bewegen, met minder pijn bewegen, een rechtere rug, een kleinere gibbus en gemakkelijker kunnen adem halen, is wat de meeste mensen ervaren. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de scoliose.

Hoe gaan wij te werk?

Stap 1: Consult en informatie. Na een uitgebreid onderzoek krijgt u informatie over onze aanpak en een gericht advies.

Stap 2: Voorwaarden scheppen. Hierbij is ons ‘ScolioFit-thuistrainingsprogramma’ van groot belang.

Stap 3: Therapie & training.

Stap 4: Onderhoudsprogramma.

Geopereerd? Ook dan is therapie belangrijk.

Bent u al geopereerd, ook dan is gerichte therapie & revalidatie belangrijk en kunt u veel baat hebben bij onze unieke methode. Naast het bevorderen van de genezing van het litteken, het optimaliseren van de functie van uw rug in de nieuwe situatie, werken wij ook aan het verkrijgen van een ‘mooi’ litteken. Zelfs wanneer u jaren geleden geopereerd bent en ‘oude’ littekens heeft, boeken wij nog mooie resultaten. Met onze ‘Fysio Physics Scarmanagement methode’ worden littekens direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter (zie ook pagina ‘littekenfysio‘). Maak vandaag nog een afspraak of neem contact op voor voor meer informatie.

Expertise centrum of Fysio Physics locatie in de buurt?

Patiënten met ernstige klachten zullen we in eerste instantie uitnodigen voor een onderzoek en behandeling in ons expertise centrum in IJsselstein. Vervolgens wordt in overleg met u gekeken of behandeling bij een van onze praktijken bij u in de buurt mogelijk is.

Afsprakenbureau fysiotherapie

Bel voor het maken van een afspraak voor fysiotherapie naar telefoon nummer: 088-3232500

Kosten

Wij hebben overeenkomsten met alle zorgverzekeraars. Wij declareren bijna altijd rechtstreeks bij uw verzekeraar.

Beoordeling van onze patiënten