Image module
Image module

Scoliose, therapie & management: orthopedische revalidatie

Aantal lesdagen

1 dag

Cursusgeld

€ 175,-

Cursusdata

 • za 7 september 2019

Aantal deelnemers

minimaal 10, maximaal 15

Accreditatie

5 punten KNGF en 5 punten Keurmerk Fysiotherapie

Contact

Telefoonnummer
088-3232555
Email
opleidingen@fysiophysics.nl

Cursus Scoliose, therapie & management: orthopedische revalidatie

Accreditatie: 5 punten KNGF, 5 punten Keurmerk Fysiotherapie

De enige opleiding in Nederland voor de behandeling van scoliose patiënten.

In Nederland zijn er ongeveer 60.000 patiënten geregistreerd met scoliose. Maar er zijn er nog veel meer die niet als zodanig geregistreerd staan. Een scoliose, zeker de ernstige vormen, kan nadelige gevolgen hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid van de patiënt. Daarom is het voor elke fysiotherapeut zinvol om zich te verdiepen in het diagnosticeren en behandelen van deze patiëntencategorie. Maar behandeling vereist specifieke kennis en vaardigheden van de behandelaar.

Cursusbeschrijving

Wat zijn de oorzaken, rode vlaggen, pathofysiologie, conservatieve- en medische behandeling bij  scoliose? Deze onderwerpen en nog veel meer komen tijdens deze cursus aan bod.

Omdat de vooral ernstige verkromming van de wervelkolom moeilijk te verhelpen is, is de cursus gericht op een conservatieve (niet-operatieve) orthopedische benadering voor de ‘management’ van scoliose. De term management wordt gebruikt om te benadrukken dat (ernstige) scoliose niet kan worden genezen. Wel kan de fysiotherapeut vaak de progressie van de verkromming, de belastbaarheid en pijnklachten positief beïnvloeden. Het is een ‘orthopedische benadering’, omdat beïnvloeding van de mechaniek van de gewrichten centraal staat bij deze aanpak. De trainings-therapeutische benadering van de cursus is een orthopedische rug- & houdingsscholing op basis van de Schroth methode.

Tijdens deze cursus staat vooral het praktische toepassen centraal.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Scoliose: Wat is het? Oorzaken, gevolgen en medisch beleid
 • Onderzoek & testen bij scoliose
 • Therapeutische behandeling bij scoliose
 • Praktijk: behandeling van scoliose patiënten

Doelstellingen

Na deelname aan deze cursusdag kan cursist aangeven wat scoliose is, welke typen scoliose er zijn, wat de ontstaansmechanismen zijn en welke klachten patiënten met scoliose ervaren. Hij weet wanneer de diagnose scoliose gesteld wordt, welke gradaties er zijn en hoe de ernst van de scoliose wordt gemeten. Tevens weet cursist hoe hij een fysiotherapeutisch onderzoek moet uitvoeren en op basis hiervan kan hij een fysiotherapeutische diagnose stellen. De SMART behandeldoelstellingen kunnen geformuleerd worden op basis van het therapeutisch onderzoek en de basisprincipes van de Schroth methode. De cursist kan de patiënt de juiste adviezen geven om progressie van de klachten tegen te gaan.

Voor wie

Fysiotherapeuten en diegenen die in het bezit te zijn van het FP diploma Orthopedische Revalidatie. Ook na deelname aan de modules Basis en Rugklachten van de opleiding Orthopedische Revalidatie kun je deelnemen.

Aantal contacturen

5

Didactische werkwijze

Theorie en praktijk

Afsluiting

Na deelname ontvangt cursist een certificaat van deelname.

Accreditatie

Deze cursus heeft accreditatie voor de registers: Keurmerk Fysiotherapie 5 punten en  het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) 5 punten.

Studiemateriaal

Tijdens de opleiding maken wij gebruik van het boek RugFit, Karl Noten. Dit boek dient u zelf aan te schaffen. ISBN10 9079196002, ISBN13 9789079196005. Dit boek kunt u o.a. aanschaffen bij de cursuslocatie of online via onze webshop of bol.com.

Wij adviseren het boek Three-Dimensional Treatment for Scolioses, Christa Lehnert-Schroth, ISBN10: 0914959026, ISBN13: 9780914959021.

Cursusdata

zaterdag 7 september 2019
10:00 - 17:30

Cursusleiding

 • Image
  Louise Ensing
  Manager Opleidingen

Docenten

 • Image
  Tom Legters
  Hoofddocent
  Fysiotherapeut & docent Orthopedische revalidatie, Scoliose, therapie & management: OR, Enkel- voetklachten: OR

Cursuslocatie

Sport Medisch Expertise Centrum IJsselstein
Linnaeusweg 31
3401 MS IJsselstein

Gerelateerde opleidingen