Cursus Handklachten: orthopedische revalidatie

Image module
Image module

De Fysio Physics Methode bij handklachten

Nieuwe behandelmogelijkheden en technieken bij aandoeningen rondom de pols, hand en vingers staan centraal bij deze cursus. De Fysio Physics Methode heeft nieuwe technieken waarmee klachten als carpaal tunnel syndroom, Dupuytren, Quervain, triggervingers snel en effectief te behandelen zijn.

Handklachten? Onhandig!

Klachten aan de hand zijn veelvoorkomend bij patiënten die zich melden bij de fysiotherapeut. Door het verminderd functioneren van de hand, kunnen patiënten beperkt raken in ADL activiteiten, werk en sport. Vaak zijn handklachten gecompliceerd. Daarom is het zeker interessant voor de fysiotherapeut om zich extra te verdiepen in nieuwe inzichten op het gebied van diagnosticeren en behandelen van deze klachten.

Nieuwe technieken

De Fysio Physics Methode is een nieuwe benadering bij handklachten waarbij een myofasciale aanpak centraal staat. Niet alleen de wijze van diagnostiek en de analyse van de aandoening zijn nieuw, maar ook de myofsciale technieken, gecombineerd met manuele technieken. Ook de myofasciale tapetechnieken waarmee zelfs bij reumatische vingers de mechaniek van de gewrichten verbetert zijn een waardevolle aanvulling op de therapeutische behandeling. Het resultaat: meer en sneller resutaat dan gebruikelijk bij handrevalidatie en handentherapie.

Beschrijving van de opleiding

Tijdens de cursus zal per aandoening de ontstaansmechanismen, de pathofysiologie, het medische beleid, de diagnosestelling en de behandelmogelijkheden centraal staan.

Bij veel handklachten kunnen zowel lokale als ketenproblematiek de oorzaak zijn van de klachten. De klachten zullen daarom vanuit de biomechanica, myofasciale relaties en (patho)kinesiologie worden benaderd. Vanuit de diagnosestelling zullen de medische en paramedische behandelopties worden besproken. Naast de theoretisch achtergronden, zal vooral het praktisch toepassen centraal staan.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • De anatomie, myofasciale samenhang & pathologie van de hand
 • Evidence Based Practice
 • Klinimetrie & klinisch redeneren
 • Diverse handklachten: carpaal tunnel syndroom, ziekte van Dupuytren, Quervain, duimbasis artrose, reumavingers en de skiduim.
 • Screening en diagnostiek bij handklachten
 • Behandelplan en behandelinterventies
 • Casuïstiek

De basismodule begint om 10.00 uur. De specialisatiedag start altijd om 11.00 uur. Heeft u eerder deelgenomen aan de basismodule of heeft u deelgenomen aan de opleiding Orthopedische Revalidatie, dan heeft u vrijstelling van deelname aan de basismodule.

Doel:

Na deze cursus is de cursist in staat om patiënten met handklachten te screenen, analyseren en op basis hiervan een fysiotherapeutisch behandelplan te maken om deze patiënten te kunnen begeleiden en behandelen mbv de Fysio Physics Methode.

Voor wie:

Fysiotherapeuten, manueeltherapeuten, handtherapeuten. Ook als je in het bezit bent van het diploma MedicalFitness of Orthopedische Revalidatie kun je deelnemen.

Aantal deelnemers:

Minimaal 15, maximaal 30

Aantal contacturen:

5

Aantal contactdagen:

1

Didactische werkwijze:

Theorie en praktijk

Afsluiting:

Na deelname ontvangt cursist een certificaat van deelname.

Startdatum

Cursusdata
Dinsdag 16 oktober 2018
10:00 - 17:30
Vrijdag 22 maart 2019
10:00 - 17:30

Cursusgeld

€175,-
Incl. lesmateriaal en een rol EasyTape.

Contact

Telefoonnummer
088-3232555
Email
opleidingen@fysiophysics.nl

Nieuwsbrief

Docenten

 • Image
  Karl Noten
  Hoofddocent
  Eigenaar Fysio Physics, Docent Orthopedische revalidatie, Rugpijn: OR, Handklachten: OR, Enkel- & voetklachten: OR, Hoofdpijn & aangezichtspijn: OR, Fysiotherapie & Diabetes, Longrevalidatie bij Astma & COPD, Littekentherapie, Mindfullness & Relaxercise beweegprogramma, Personal Trainer Pro, Medische Fitness bij Rug-, Schouder- & Knieklachten, Sport Performance trainer, Personal Trainer Pro flexibility

Gerelateerde opleidingen