Litteken buikwandcorrectie

Zorg voor je litteken na een buikwandcorrectie 

Een buikwandcorrectie is bedoeld om het lichaam mooier te maken. Zowel bij mannen als bij vrouwen kan er verslapping van de buik ontstaan, bijvoorbeeld door veroudering, vermagering of zwangerschap. Dit kan ervoor zorgen dat de buikwand zo verslapt dat er een overschot van vel in de buikregio ontstaat. Een buikwandcorrectie maakt je buik weer strak. 

Deze cosmetische operatie laat wel zijn sporen na. Een litteken van een buikwandcorrectie ziet er niet altijd even mooi uit. Daarnaast kun je er lichamelijke klachten van krijgen, zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid en pijn. 

Na een buikwandcorrectie 

Bij een buikwandcorrectie wordt de buikwand strakgetrokken en overtollig weefsel er tussenuit gesneden. In sommige gevallen wordt er kunstmatig een nieuwe navel gecreëerd. Het is geen kleine ingreep. De meeste mensen kunnen tot weken na de operatie niet rechtop lopen. Dat komt door de korte voorkant. 

Buikwandcorrectie littekens zijn altijd zichtbaar. Dat komt niet alleen door het litteken zelf, maar ook omdat er vaak een soort huidkwab ontstaat. Deze kwab puilt over het litteken heen naar beneden. 

Er zijn meer gevolgen. Ondanks dat het litteken ter hoogte van de ‘bikinilijn’ zit, komen de klachten ook hoger in je lichaam voor. Je kunt problemen krijgen met je ribben en ademhaling, maag, darmen, buikspieren, bekkenbodemspieren en heupspieren. 

De buikwand loopt rond en is aan de achterzijde van je lichaam verbonden met de wervelkolom. Daarom krijgen mensen na een buikwandcorrectie regelmatig ook rugklachten en bekkenklachten. 

Met Fysio Physics: litteken van buikwandcorrectie mooier en buik strakker 

Een litteken na een buikwandcorrectie is vervelend, vanwege hoe het eruitziet, maar ook door de lichamelijke klachten. Met de methode van Fysio Physics worden de functiestoornissen niet alleen verholpen, maar wordt je litteken ook mooier gemaakt. 

Het gevolg van onze behandeling is dat patiënten de praktijk met een grote glimlach verlaten. Ze vertellen ons dat ze weer een bikini durven te dragen, omdat het litteken bijna niet meer te zien is. Een ander positief effect is dat hun buik strakker is, omdat de buikspieren weer goed werken. 

Heb je een buikwandcorrectie gehad en wil je niet langer met de klachten rondlopen? Maak dan snel een afspraak met een van onze therapeuten en ontdek wat de behandeling voor jou kan doen. 

Dit zijn de meest voorkomende klachten na een buikwandcorrectie: 

Het litteken na een buikwandcorrectie kan pijnlijk zijn. Dat je er kort na de ingreep last van hebt, is logisch. Maar als de klachten er een half jaar of een jaar later nog steeds zijn, word je hier niet vrolijk van. Wees gerust, bijna alle klachten zijn te verhelpen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de onderstaande problemen. 

Pijn rond het litteken

De operatie laat littekens achter. Dit is een klein litteken rond je navel en een lang litteken aan de onderkant van je buik. Vooral in het begin zijn de littekens pijnlijk. Ook kunnen ze rood en opgezet zijn. Na een tijdje worden de klachten minder en neemt het litteken een natuurlijke kleur aan. 

Pijn in de (onder)buik

Na de operatie hebben veel patiënten pijn in de buik of onderbuik. Een buikwandcorrectie is niet heel pijnlijk, maar je voelt het natuurlijk wel. In de periode direct na de operatie zijn de klachten wat heviger. 

Niet rechtop kunnen lopen

Het is goed voor je herstel om snel na de operatie weer te bewegen. Houd er wel rekening mee dat je in het begin licht voorover gebogen moet lopen. Als je rechtop loopt, komt er te veel druk op je huid te staan, wat niet goed is voor je herstel. Geleidelijk aan mag je weer rechtop lopen. 

Romp en armen niet kunnen strekken

Omdat je niet rechtop mag lopen, mag je je romp niet strekken. Dat geldt ook voor je armen. Doe je dit wel, dan kan de wond weer opengaan. Je merkt het trouwens meteen als je je romp of armen strekt, dit zorgt voor een pijnlijk gevoel. 

Darmklachten (obstipatie)

Darmklachten na een buikwandcorrectie zijn normaal. Vaak gaat het om obstipatie. Dit is een van de meest voorkomende klachten na cosmetische ingrepen rond of in de buik. 

Bekkenbodemproblemen (incontinentie)

Dat geldt eveneens voor bekkenbodemproblemen. Dit veroorzaakt incontinentie. Vaak gaat het vanzelf weer over. En als je je laat behandelen door een litteken fysiotherapeut ben je eerder van de klachten af. 

Rugpijn

De buikwand loopt rond en is verbonden met je wervelkolom. Daarom krijgen veel patiënten na de ingreep last van rugpijn. 

Minder kracht en controle in de buikspieren

Er zijn twee soorten buikwandcorrecties; de correcties waarbij ook de buikspieren worden aangepakt en correcties waarbij dat niet nodig is. In het eerste geval heb je na de operatie minder kracht en controle in je buikspieren. Je fysiotherapeut geeft je daar oefeningen voor. Uiteraard moet je eerst volledig van de ingreep herstellen. 

Heup/liesklachten

Heup- of liesklachten ontstaan wanneer tijdens de operatie een zenuw is geraakt of bekneld heeft gezeten. Dit kan vrij pijnlijk zijn, maar met de juiste oefeningen ben je snel van de klachten af. 

Dikke (onder)buik

Na een buikwandcorrectie is het jammer genoeg niet zo dat je buik meteen plat is. Hij blijft vrij lang gezwollen, vandaar dat het belangrijk is om geduld te hebben. Het resultaat komt vanzelf. 

Pijn bij buikspieroefeningen

Je buikspieren hebben best een tik gekregen en zijn zoals gezegd slapper geworden. Als je ze wilt gaan trainen, zal dit in het begin pijnlijk zijn. Luister naar je lichaam en overleg met je fysio wat de beste oefeningen zijn. 

Problemen met rompstabiliteit

Na iedere vorm van buikchirurgie kan rompstabiliteit optreden. Er zijn goede oefeningen om je romp weer stabiel te maken. 

Nekklachten

Sommige patiënten zijn verbaasd dat ze na een buikwandcorrectie te maken krijgen met nekklachten. Vergeet niet dat je darmen en nek met elkaar verbonden zijn. De klachten kunnen zowel links als rechts in de nek zitten. 

Maagklachten

Maagklachten zijn vrij normaal na deze ingreep. Dit resulteert in misselijkheid en overgeven, vaak kort na de ingreep. 

Druk op de borst met ademhaling

Druk op de borst is zonder directe aanleiding nooit een goed teken. Na een buikwandcorrectie komt dit alleen wel geregeld voor. Probeer rustig te blijven ademen en bespreek dit met je arts of fysiotherapeut. Zij geven je gerichte oefeningen mee. 

Benauwdheid

Benauwdheid valt samen met de vorige klacht. Omdat het ademhalen soms moeizaam gaat, krijg je het benauwd. 

Conditie afname

Een operatie zoals een buikwandcorrectie is niet niks. Het zal je dan ook niet verbazen dat het best een aanslag op je conditie is. De conditie afname hoort erbij. Zodra je helemaal hersteld bent, ga je in overleg met je therapeut aan de slag om weer in vorm te komen. 

Oorzaken van litteken buikwandcorrectie 

Na een buikwandcorrectie blijven er één of meerdere littekens over. Tijdens de ingreep wordt een aantal lagen huid doorgesneden. Het litteken loopt meestal van heupbeen tot heupbeen. Als de buikwandcorrectie zowel een horizontale als verticale insnijding nodig heeft (fleur-de-lis), heb je ook bij je navel een litteken. Het geheel wordt dan een ankervorm. 

Het is dus afhankelijk van het soort buikwandcorrectie welk litteken je krijgt. 

Soorten van buikwandcorrectie 

Als je voor het eerst op consult gaat, bespreekt de chirurg de mogelijkheden met je. Hieronder zie je welke soorten buikwandcorrectie er zijn. 

Mini buikdwandcorrectie

Een mini buikwandcorrectie wordt vaak gedaan bij mensen die in korte tijd flink wat gewicht hebben verloren of zijn bevallen. De plastisch chirurg verwijdert de overtollige huid en plaatselijke vetophopingen. De beha

Buikwandcorrectie

Als de buikwand volledig verslapt is, bij de navel en de spieren daarboven, is een totale buikwandcorrectie een goed idee. Het verschil met de mini-buikwandcorrectie is dat ook het gebied rond de navel wordt aangepakt. Het voordeel van deze ingreep is dat er meer vet en huidoverschot kan worden verwijderd. Het nadeel is dat je er grotere littekens aan overhoudt. 

De ingreep is onder volledige narcose. Na een totale buikwandcorrectie moet je vaak een nacht ter observatie in de kliniek of het ziekenhuis blijven. 

Fleur de lis buikwandcorrectie

De fleur de lis, oftewel de leliebloem. Bij deze operatie wordt overtollig weefsel van boven naar beneden getrokken. Deze ingreep kies je als de hele buikwand, de spieren en huid boven de navel en de flanken verslapt zijn. Je houdt er flinke maagverkleining littekens aan over, maar met de juiste behandeling vervagen ze snel en heb je er zo min mogelijk last van. 

Soorten litteken buikwandcorrectie 

Het is van de ingreep afhankelijk welk soort litteken(s) je krijgt, maar ook het herstel speelt een belangrijke rol. Dit zijn de vijf soorten littekens. 

Normaal litteken

Een normaal litteken is plat, zacht en qua kleur lijkt het sterk op je huidskleur. Zonder behandeling duurt dit ongeveer een jaar. De vorm van het litteken is dan definitief. 

Keloid litteken

Een keloïd litteken is stug en groeit buiten de grenzen van de oorspronkelijke verwonding. Dit type litteken blijft ook lang doorgroeien. Keloïd littekens blijven vaak lang pijnlijk en rood. Je huid maakt overmatig littekenweefsel aan. 

Hypertrofisch litteken

De voornaamste oorzaak van een keloïd litteken is vochtverlies via de huid. Je lichaam maakt om zich te beschermen tegen uitdroging extra littekenweefsel aan. Een hypertrofisch litteken is dikker. Hoe ernstiger de wond van de buikwandcorrectie is, hoe groter de kans op een hypertrofisch litteken. 

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken zit onder het huidoppervlak. De huid eromheen is vaak slap en hangt eroverheen. En dat is precies wat je niet wilt na een buikwandcorrectie. 

Onrijp litteken

Een onrijp litteken is roze of rood en licht verheven. Een rijp litteken is witter en platter. 

Tips om littekens na een litteken buikwandcorrectie te minimaliseren 

Dat je na een buikwandcorrectie een litteken krijgt, is zeker. Het goede nieuws is dat je iets aan het litteken kunt doen. Daar gebruik je de onderstaande tips voor: 

  • Zorg voor een gezond gewicht na de operatie. Gewichtstoename kan ervoor zorgen dat littekens groter worden. 
  • Gebruik het postoperatieve bindmiddel zoals door je arts is voorgeschreven. Deze gordel helpt de incisies te beschermen en de genezing te bevorderen. 
  • Stress verminderen. Stress kan het genezingsproces vertragen. 
  • Vermijd inspannende activiteiten totdat je arts dit goedkeurt. Zware inspanning kan ervoor zorgen dat de incisies weer opengaan. Zorg dat je vaker kleine beetje beweegt. Dit zorgt voor circulatie van bloed en daarmee voor aan- en afvoer van bloed ter bevordering van het herstel. 
  • Bescherm littekens tegen de zon. Blootstelling aan de zon kan ervoor zorgen dat littekens donkerder worden. 
  • Volg de wondverzorgingsinstructies. Dit zal infecties helpen voorkomen. 
  • Stop met roken. Tabak kan het genezingsproces vertragen en het risico op complicaties vergroten, zoals overmatige littekenvorming. 
  • Pas een plaatselijke littekenbehandeling toe zoals voorgeschreven. Deze behandeling kan de verschijning van littekens helpen verzachten en verminderen. 

Hoe littekens van buikwandcorrectie te behandelen 

Door je te laten behandelen, sla je twee vliegen in één klap. Je zorgt ervoor dat je zo min mogelijk last van het buikwandcorrectie litteken hebt. Daarnaast is het litteken niet of nauwelijks zichtbaar. Voor veel mensen is het doel van een buikwandcorrectie om weer een mooie buik te krijgen. Daar hoort een litteken bij, maar het is wel zo fijn als dit bijna niet ziet. 

Het is dus goed om je te laten behandelen, maar hoe gaat dit in zijn werk? Dankzij de 4xT® Littekenfysio kan elk litteken worden behandeld. Buikoperaties, zoals in dit geval een buikwandcorrectie, veroorzaken verklevingen in het buikvlies. Dit verstoort onder andere je darmen en andere organen. In het dagelijks leven kan je daar behoorlijk veel last van hebben. 

Dankzij 4xT® Littekenfysio wordt het litteken direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter. Ook de functiestoornissen worden aangepakt. Na één behandeling merk je waarschijnlijk al verschil. Onze litteken fysiotherapeuten kijken eerst naar de aard van je litteken en welke klachten dit oplevert, daarna wordt een behandelplan gemaakt en gaan we voor je aan de slag.