Pijn in heup

Pijn in heup verminderen met de innovatieve 4xT methode. Snel herstel en persoonlijke begeleiding

Pijn in heup kunnen je dagelijkse leven sterk beïnvloeden. Je wandelt niet meer even lekker door de stad, pijn verstoort je nachtrust en sporten is er niet meer bij. Gelukkig zijn er oplossingen voor jouw pijn in heup. In dit artikel lees je hoe je met de 4xT® Methode weer pijnvrij kunt bewegen.  

Maar voordat we het hebben over de oplossing, gaan we dieper in op het probleem. Wat voel je als je pijn in heup hebt? Tegen welke problemen loop je aan? En hoe ontstaan deze klachten? 

Begrijpen van pijn in heup: een overzicht

Laten we bij het begin beginnen: wanneer spreken we eigenlijk van pijn in heup? Waar heb je dan zoal last van?  

Veelvoorkomende symptomen van pijn in heup

Als je last hebt van je heup, heb je meestal niet alleen op die specifieke plek pijn. Vaak gaat het om een zeurende pijn, die in een groter gebied van je lichaam voelbaar is.  

De meest voorkomende klachten zijn:   

  • Je voelt een zeurende pijn in je benen en heupen.
  • Je ervaart pijn in je heup en been, vooral ‘s nachts.
  • Je voelt pijn in je heup met uitstraling naar het been.
  • Je voelt pijn in je heup en bil.
  • Je ervaart pijn in je lies.

Je ziet het: ook je bil, je lies en je been kunnen gevoelig zijn als je last van je heup hebt. Tegelijkertijd zijn niet alle klachten rondom je heupgewricht altijd afkomstig van je heup zelf.  

Hoe pijn in heup je dagelijkse leven beïnvloeden

Pijn in heup heeft een grote invloed op je dagelijkse leven. Vooral als je een actief persoon bent.  

Feitelijk zijn alle bewegingen pijnlijk als je last hebt van je heup. Lopen is al vervelend, laat staan sporten. Maar ook liggen en opstaan kunnen klachten geven.  

De pijn beïnvloedt uiteindelijk niet alleen je dagelijkse activiteiten. Door de constante aanwezigheid van de zeurende, soms uitstralende pijn raak je sneller vermoeid.  

Ook je humeur lijdt onder de pijn. Je kunt je wel voorstellen dat je minder plezier haalt uit sociale activiteiten als je continu geconfronteerd wordt met pijn in heup.  

Met andere woorden: problemen met je heup(en) kunnen je levensvreugde aardig naar beneden halen. Het is dus zaak dat je er niet te lang mee blijft rondlopen! 

Onderzoek naar de onderliggende oorzaken van pijn in heup

Als je last hebt van je heup, is het van groot belang dat je de oorzaak van de problemen achterhaalt. Heupklachten kunnen namelijk op allerlei manieren ontstaan. Hieronder vind je een lijstje van veelvoorkomende veroorzakers.  

Factoren die bijdragen aan heupklachten en hun impact op de gezondheid

Pas als je weet hoe jouw klachten begonnen zijn, kun je de juiste behandeling krijgen.  

Natuurlijk is het daarbij niet alleen belangrijk om te weten wat de heupproblemen heeft getriggerd. Je moet ook weten wat er precies aan de hand is. Een aantal mogelijke problemen die kunnen spelen:  

  • Slijmbeursontsteking heup: een slijmbeurs- of peesontsteking

    Slijmbeursontsteking van de heup, ook bekend als trochanteritis, is een aandoening waarbij de slijmbeurs in de heup ontstoken raakt, wat kan leiden tot pijn en beperkte bewegingsvrijheid.
  • Artrose van de heup: slijtage aan het gewricht

    Artrose van de heup, ook wel heupslijtage genoemd, is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de heup verslechtert, resulterend in pijn en stijfheid.
  • Heup operatie: een breuk in het bot

    Een heupoperatie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om verschillende heupaandoeningen te behandelen, zoals artrose, fracturen of andere orthopedische problemen.
  • Verschil in beenlengte: aangeboren beenlengteverschil of een standafwijking

    Een verschil in beenlengte kan leiden tot heupklachten en ongemak, waarbij de ene heup meer belasting ervaart dan de andere, wat kan resulteren in pijn en disbalans.
  • Een val op de heup: een breuk in het bot

    Een val op de heup kan verschillende heupaandoeningen veroorzaken, variërend van fracturen tot slijmbeursontsteking, wat resulteert in pijn en beperkingen in de mobiliteit.
  • Heupklachten als gevolg van sportblessures of een val

    Heupklachten als gevolg van sportblessures of een val kunnen variëren van verrekkingen en verstuikingen tot ernstigere verwondingen, waardoor pijn en ongemak ontstaan.
  • Heupklachten gerelateerd aan veroudering

    Heupklachten gerelateerd aan veroudering kunnen optreden als gevolg van slijtage van het heupgewricht, resulterend in pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit bij oudere individuen.
  • Heupklachten als gevolg van houdingsproblemen

    Heupklachten als gevolg van houdingsproblemen kunnen ontstaan door een onevenwichtige lichaamshouding, wat kan leiden tot overbelasting van de heupgewrichten en ongemak.
  • Heupklachten veroorzaakt door slijtage

    Heupklachten veroorzaakt door slijtage treden op wanneer het kraakbeen in het heupgewricht verslijt, wat resulteert in pijn, stijfheid en verminderde functionaliteit van de heup.
  • Heupklachten veroorzaakt door overgewicht

    Heupklachten veroorzaakt door overgewicht ontstaan wanneer het extra gewicht druk uitoefent op de heupgewrichten, wat kan leiden tot pijn, ontsteking en verminderde mobiliteit.

Leer omgaan met pijn in de heup in je dagelijkse leven

Natuurlijk is goede begeleiding het belangrijkste als je heupklachten hebt. Toch kun je in de tussentijd zelf ook op een aantal dingen letten. 

Allereerst is het belangrijk dat je in beweging blijft. Houd daarbij je pijngrens goed in de gaten. Zodra je lichaam aangeeft dat het te veel is, stop je met de activiteit. Zorg tussentijds ook voor voldoende rust. Dan heeft je heup de tijd om te herstellen van de inspanning. 

Werk je veel aan een bureau? Kom dan een keer of 4 per uur van je stoel af. Al loop je maar even naar de koffieautomaat. Deze beweging stimuleert je doorbloeding, waardoor je heup prettiger blijft aanvoelen.  

Wees bovendien alert op je houding. Of je nu staat of zit, houd je rug recht. Zo’n actieve houding voorkomt ergere klachten. Als je last hebt van je heup, is een onderuitgezakte houding zo’n beetje je grootste vijand. 

Medicamenteuze behandeling voor pijn in de heup

Ben je op zoek naar directe pijnverlichting en kun je niet direct behandeld worden? Dan kun je tijdelijk pijnstilling slikken.  

Je mag bijvoorbeeld 3 à 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol (500 mg) slikken. Is dat niet voldoende? Dan kan een sterkere pijnstiller als ibuprofen helpend zijn.  
 

Let op: slik deze pijnstillers nooit langer dan aanbevolen. Paracetamol mag niet langer dan 4 weken en voor ibuprofen staat een maximum van 2 weken.   

Medicijnen zijn dus enkel een tijdelijk hulpmiddel. Overleg bij twijfel altijd met je (huis)arts!  

Praktische tips om pijn in heup te verminderen. Ondersteuning met effectieve methoden

Hoe goed je je eigen lichaam ook onderhoudt, uiteindelijk heb je bij heupklachten professionele hulp nodig. Onze fysiotherapeuten bieden je die hulp.  

Het belang van effectieve behandeling bij pijn in heup

Waarom het zo belangrijk is dat je een effectieve behandeling krijgt bij pijn in heup? Het antwoord op die vraag is vrij simpel: als je niks doet, is de kans groot dat de klachten verergeren.  

Een fysiotherapeut kan samen met jou achterhalen wat de pijn in je heup veroorzaakt. Is het slijtage? Of bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking als gevolg van overbelasting?  

In sommige gevallen komt de pijn in je heup zelfs uit een ander deel van je lichaam. Zo kun je pijn in heup krijgen als je problemen hebt met je bekkenbodem

Voorkomen en verminderen van pijn in heup met bewezen methoden

Bij Fysio Physics weten we als geen ander hoe we heupklachten moeten verminderen. We luisteren naar je klacht en bepalen samen met jou wat de beste weg is naar herstel.  

Heb je een versleten heup? Dan hebben we een belangrijk doel voor ogen: een heupoperatie voorkomen.  

Dat lukt helaas niet altijd. Soms is het gewrichtskraakbeen al te ver afgesleten. Dan proberen we met onze behandelingen een operatie zo lang mogelijk uit te stellen. 

In de meeste gevallen gebruiken we bij heupklachten de 4xT® Methode. Lees hieronder wat die methode inhoudt en waarom hij zo goed werkt.   

Ervaren heupklachttherapeut met de 4xT® Methode. Individuele begeleiding en snelle resultaten

De 4xT® Methode is een wetenschappelijk bewezen methode die echt tot de kern van het probleem gaat. We pakken dus niet de symptomen aan, maar de bron. 
 

Ook is geen enkel behandelplan bij ons hetzelfde. We kijken altijd naar jouw individuele behoeften. Bij binnenkomst, maar ook daarna.  

Na 1 behandeling merk je al verschil in mobiliteit of in pijnafname. Door je aan het behandelplan te houden en therapietrouw te zijn, zul je merken dat het na iedere behandeling beter gaat.  

Maar wat is die 4xT® Methode nu precies?  

Diagnostische tests, triggers, tape en training: jouw weg naar verlichting van heupklachten

4xT staat voor 4 maal T:  

  • Test 
  • Trigger 
  • Tape  
  • Training 

We beginnen de behandeling met wat tests. Daarbij kijken we waar verklevingen in het bindweefsel aanwezig zijn en/of waar de heup vastloopt. Met andere woorden: de testen bepalen waar de bron van de pijn zit. 

Vervolgens is de trigger aan de beurt. Dat wil zeggen dat we je heupgewricht mobiliseren en het bindweefsel behandelen.  

Waar nodig gebruiken we een ondersteunende tape voor een nóg beter resultaat. Die tape is elastisch en stuurt het bindweefsel in.   

Pas wanneer je pijnvrij bent, ga je met oefeningen aan de slag. Je gaat dan dus trainen. Deze training zorgt ervoor dat je heupgewricht ook op de lange termijn optimaal kan blijven werken. 

Persoonlijke begeleiding en op maat gemaakte behandeling voor heupklachten met de 4xT® Methode

Jouw heup is uniek.  

Dat betekent dat we specifiek naar jou kijken als we een behandelplan voor je maken. De speciale testen binnen de 4xT® Methode helpen ons daarbij. Door die testen weten we binnen een paar minuten waar het probleem in jouw heup zit.  

Die kennis vertelt ons precies hoe we jouw heupklachten het beste kunnen aanpakken. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een standaardbehandeling die misschien helemaal niet bij jouw klacht past.  

Jouw heup is uniek.  

Dat betekent dat we specifiek naar jou kijken als we een behandelplan voor je maken. De speciale testen binnen de 4xT® Methode helpen ons daarbij. Door die testen weten we binnen een paar minuten waar het probleem in jouw heup zit.  

Die kennis vertelt ons precies hoe we jouw heupklachten het beste kunnen aanpakken. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een standaardbehandeling die misschien helemaal niet bij jouw klacht past.  

Je levensstijl aanpassen. Tijdens en na de behandeling van heupklachten

Je wilt natuurlijk zo comfortabel mogelijk de dag doorkomen. Ook tijdens en na de behandeling. Gelukkig zijn er best wat dingen die je zelf kunt doen. De basistips zijn vergelijkbaar met de tips die we je eerder gaven: 

  • Let op je houding. 
  • Beweeg, maar overschrijd de pijngrens niet. 
  • Wissel inspanning en ontspanning af. 

Daarnaast is het uiteraard van belang dat je de specifieke tips van onze fysiotherapeut opvolgt. 

Al met al is een goede begeleiding het allerbelangrijkst bij heupklachten. Loop dus vooral eens bij ons binnen en ervaar zelf wat de 4xT® Methode voor jou kan betekenen! 

Veelgestelde vragen

Welk matras bij heupklachten?

Een traagschuimmatras kan uitkomst bieden als je last hebt van je heup. De toplaag van zo’n matras past zich aan aan jouw lichaam, waardoor je een optimaal comfort ervaart. Daarnaast weet je ook meteen zeker dat je in de juiste houding slaapt.  

Een slecht, doorgezakt matras geeft alleen maar meer klachten. Sterker nog, het kan zelfs de oorzaak zijn van je heupklachten.  

Hoelang duren heupklachten?

Dat hangt helemaal af van de aard van je klacht en de manier waarop je met je heup omgaat. Een versleten heup wordt niet meer uit zichzelf beter,  maar een slijmbeursontsteking kan na een maand of 3 rust alweer veel beter aanvoelen.  

Als je snel van je heupklachten af wilt zijn, raden wij een bezoek aan een 4xT® fysiotherapeut aan. Na 1 behandeling ga je in veel gevallen weer pijnvrij door het leven. 

Wat doet een fysiotherapeut bij heupklachten?

Dat hangt ervan af wat voor soort fysiotherapeut je bezoekt. De therapeuten van Fysio Physics zetten bij heupklachten de 4xT® Methode in.  

Een meer traditionele fysiotherapeut zal je vooral oefeningen laten doen. Doel daarvan is het versterken van de spieren om het heupgewricht heen. Een traditionele fysiotherapeut masseert ook vaak het gewricht om de spieren losser te maken. Daarnaast zijn er nog gespecialiseerde fysiotherapeuten die bijvoorbeeld dry needling en manuele therapie inzetten bij heupklachten.  

Wat is een goede backpack voor heupklachten?

Of je nu wel of geen heupklachten hebt; een backpack met een verstelbare heupband is altijd aan te raden. Als je de tas goed afstelt, rust zo’n 80% van het gewicht op je heupen. De overige 20% is voor je schouders bedoeld.  

Er zijn talloze backpacks verkrijgbaar in de betere outdoorzaken. Welke voor jou de beste is, hangt helemaal af van jouw specifieke situatie. Ga dus altijd langs voor een uitgebreide, begeleide passessie.  

Welke oefeningen bij heupklachten?

Bij Fysio Physics adviseren we niet zo maar oefeningen te doen als je nog last hebt van je heupklachten. Ga eerst naar de therapeut voor behandeling. Vervolgens adviseert de therapeut welke oefeningen je na de behandeling kunt doen. En naar mate je vooruit gaat, komen hier steeds meer oefeningen bij. Dit is afhankelijk van het herstel. Dit kan  een cardio-oefening als fietsen zijn, maar ook krachttraining (gericht op de benen) en Nordic Walking kunnen goed voor je zijn. Laat je altijd goed adviseren voordat je met oefeningen aan de slag gaat. Een overbelasting wil je natuurlijk voorkomen.  

Film