Rugpijn

Snelle verlichting en persoonlijke begeleiding bij rugpijn met de innovatieve 4xT® Rugpijn Methode

Rugklachten kunnen je leven enorm beïnvloeden. Bij elke beweging voel je hoe de pijn in je onderrug toeneemt. Een fijne zithouding vind je niet meer en zelfs opstaan uit bed gaat niet meer pijnloos. Gelukkig is lage rugpijn goed te behandelen.  

In dit artikel lees je hoe we je bij Fysio Physics met de 4xT® Methode weer snel op de been hebben. Daarnaast krijg je informatie over de verschillende rugklachten die je kunt ervaren en over de veroorzakers ervan. Ten slotte geven we je tips om rugpijn te voorkomen.  

Wat houdt het 4xT® Protocol voor rugpijn in? De effectieve aanpak van rugpijn met 4xT®

Als je rugklachten hebt, wil je maar 1 ding: er zo snel mogelijk vanaf komen. Bij Fysio Physics kunnen we je daarbij helpen. Onze fysio- en oefentherapeuten hanteren de innovatieve, wetenschappelijk bewezen 4xT® Methode.  

Binnen enkele behandelingen ben je met deze methode pijnvrij! Zelfs als je chronische rugpijn hebt, kun je na 1 behandeling al verschil merken. Je behandeltraject is in het geval van chronische klachten vaak wel wat langer dan gemiddeld, omdat de klachten hardnekkiger zijn.  

Begrijp de doeltreffende benadering van rugpijn met het 4xT® Behandelingsprotocol

Maar hoe werkt die 4xT® Methode dan? We leggen het je uit. 

4xT® staat voor 4 maal T: Testen, Triggeren, Tapen en Trainen.  

Testen

Als je bij ons binnenkomt met lage rugpijn voeren we eerst een sneltest uit om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Vervolgens zoomen we in op het probleemgebied met de DAMT-Test®. Deze test vertelt ons precies in welke richting we het probleem moeten aanpakken om dit te kunnen verhelpen. 

Een belangrijke rol in deze testprocedure is weggelegd voor het bindweefsel (ook wel fascia genoemd). We verschuiven de fasciae op een dynamische manier en nemen daarbij ook de verbonden spieren, botstukken en organen mee. Op die manier kunnen we bepalen welke behandeltechniek of oefening voor jou geschikt is. Ook bepalen we de exacte plaats waar de behandeling moet plaatsvinden en de intensiteit en richting ervan.  

Triggeren

Als we concrete uitkomsten hebben, gaan we je lichaam triggeren. Dat houdt in dat we de oorzaak van de rugpijn gaan wegnemen met behulp van gewrichtsmobilisatie en myofasciale technieken. Dat zijn nieuwe bindweefseltechnieken waarmee we eventuele verklevingen in het bindweefsel behandelen.  

We gebruiken bij deze behandeling de uitslagen van de DAMT-Test als leidraad. Zo weten we zeker dat de oorzaak wordt aangepakt en niet alleen het symptoom. Ook als de oorzaak niet in je onderrug zit. 

Tapen

Na de behandeling gaan we aan de slag met oefeningen die aansluiten bij de pijnvrije richting. Het is erg belangrijk om deze oefeningen in de trainingszaal of thuis te doen om zo de beweging in te slijpen. Pas na goed overleg met je therapeut adviseren wij om je eigen sport weer op te pakken of te starten met bijvoorbeeld krachttraining. 

Al met al kijken we bij Fysio Physics dus niet alleen naar de klacht, maar nemen we met dit specifieke behandelprogramma de veroorzaker van de pijn weg. We denken dus niet alleen aan de korte termijn. Ook op de lange termijn ben je van je rugklachten af.  

Hoe rugpijn je dagelijkse leven beïnvloedt

Rugpijn is enorm vervelend in je dagelijkse leven. De pijn belemmert je in alles wat je doet. Activiteiten gaan veel moeizamer of zelfs helemaal niet. Maar ook zitten en liggen kan problemen opleveren.  

Rugklachten vreten dan ook energie. En die verloren energie heeft weer een negatief effect op je gemoedstoestand. Mensen met langdurige (lage) rugpijn zijn vaak vermoeid en halen minder plezier uit hun dagelijkse bezigheden. 

Herken de gangbare tekenen van rugpijn

Rugpijn komt in allerlei hoedanigheden voor. Vaak ervaar je een zeurende pijn die continu op de achtergrond aanwezig is. Soms is de pijn juist heel heftig. 

Lage rugklachten ontstaan meestal langzaamaan, en in enkele gevallen heel plotseling. De pijn die je voelt, zit meestal in het gebied onder de schouderbladen en boven de bilplooien. Je kunt ook tintelingen of pijn voelen in je billen en/of benen die wijzen naar rugklachten.  

Bij lage rugpijn geven bepaalde houdingen of bewegingen vaak meer pijn. Als je stil hebt gezeten, voelt je rug soms stijf aan. Soms lukt bewegen bijna niet. Bovendien kan de pijn ervoor zorgen dat je minder (goed) beweegt. Dat bevordert het herstel meestal niet.  

Rugpijn beheersen met de 4xT® Rugpijn Methode in het dagelijks leven

Al met al is het ontzettend belangrijk dat je je rugklachten serieus neemt en ze op de juiste manier laat behandelen.  

De 4xT® Rugpijn Methode helpt je in korte tijd van je klachten af, zodat je je dagelijkse activiteiten weer snel kan oppakken. Deze methode werkt zelfs als je weinig resultaat hebt geboekt met andere specialisten, zoals reguliere fysiotherapeuten, manueeltherapeuten of chiropractors.  

Doordat we gebruikmaken van een effectieve, wetenschappelijk bewezen, test- en behandelmethode kunnen we een goed resultaat garanderen. Ook op de lange termijn! 

Veroorzakers van rugpijn

Pijn in de onderrug kan op allerlei manieren ontstaan. We zetten hieronder de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje.  

Problemen in de rug zelf

Vaak ontstaan de klachten in je rug door problemen in de rug zelf. Bijvoorbeeld door de volgende aandoeningen.  

  • Lumbosacraal radiculair syndroom

    Een aandoening waarbij er een zenuw wordt bekneld in de onderrug.

  • Spit (door je rug gaan)

    Een plotselinge pijn in de rug die wordt veroorzaakt door een spierverkramping.

  • Verwaarloosde ischias

    Een aandoening waarbij er een zenuw wordt bekneld in de onderrug, die niet behandeld is.

  • Neurogene claudicatio

    Een aandoening waarbij er een zenuw wordt bekneld in de onderrug, waardoor er pijn ontstaat bij het lopen.

  • Hypesthesie

    Een aandoening waarbij er een verminderd gevoel is in een deel van het lichaam.

  • Stenose

    Een vernauwing van een lichaamsopening, zoals een kanaal in de wervelkolom.

  • Discopathie

    Een aandoening waarbij er een probleem is met een tussenwervelschijf.

  • Artrose rug

    Een aandoening waarbij er slijtage is aan de gewrichten in de rug.

  • Spondylartrose

    Een aandoening waarbij er slijtage is aan de wervelkolom.

  • Rughernia

    Een aandoening waarbij er een uitstulping van een tussenwervelschijf is.

Andere gezondheidsgerelateerde problemen

Ook andere zaken kunnen rugpijn veroorzaken: 

  • Er sprake is van overgewicht

  • Je hebt langdurig last van een verhoogd stressniveau

  • Je werk is fysiek belastend voor je lichaam

  • Je moet vaak zware voorwerpen tillen

  • Je belast je onderrug regelmatig door draaibewegingen en buigingen

Mobiliteitsgerelateerde elementen

Ook als je vaak lange autoritten maakt, is de kans op rugklachten hoger. De lage rugpijn kan dan ontstaan door een verkeerde stand van de autostoel waardoor je automatisch ook een verkeerde houding aanneemt. 

De frequentie van specifieke oorzaken van lage rugpijn

Bij minder dan 1% van de mensen die last hebben van lage rugpijn, wordt een zeldzame onderliggende oorzaak ontdekt. Denk daarbij aan een afwijking in de wervelkolom, een botbreuk, een infectie, een ontsteking of een tumor. 

Tips voor het voorkomen of verlichten van rugpijn

Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om lage rugpijn te voorkomen of te verlichten. 

  • Voorkomen of verlichten van rugpijn: veel bewegen!

    Beweging zorgt ervoor dat je rug goed blijft functioneren. Ook als je rugpijn wilt voorkomen, is beweging een goed medicijn.

  • Chronische rugpijn en werken

    Als je chronisch last hebt van je rug, is het belangrijk dat je in je werkzaamheden een balans vindt tussen (gematigde) beweging en rust.

  • Voorkom veel liggen

    Voorkom bij rugklachten dat je te veel in bed gaat liggen. Blijf overdag actief.

  • Niet buigen en draaien tegelijk

    Zorg ervoor dat je niet tegelijkertijd je rug buigt en draait, want dat kan na verloop van tijd klachten veroorzaken.

  • Draag goede schoenen

    Draag schoenen met een flexibel voetbed dat je voetboog licht ondersteunt en stevige, dempende zolen voor een goede basishouding.

  • Rug warm houden

    Houd je rug warm, dan kunnen je rugspieren gemakkelijker ontspannen en wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

Wat kan de fysiotherapeut van Fysio Physics doen tegen rugpijn?

De therapeuten van Fysio Physics kunnen je uitstekend helpen als je rugklachten hebt. Dat doen we met behulp van de 4xT® Methode, zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen.  
 

Geen symptomen bestrijden, maar de oorzaak aanpakken!

Vaak is de aanpak van rugklachten gericht op het bestrijden van de symptomen. Artsen schrijven pijnstillers, ontstekingsremmers of spierontspanners voor (zoals Diclofenac).  

Ook therapeuten proberen deze symptomen te bestrijden met massage, stroomprikkels, tens of dry needling. Maar dat is dweilen met de kraan open.  

Vergelijk het met iemand die met zijn hand klem zit tussen de deur. Natuurlijk ervaart deze persoon pijn en zal hij of zij de spieren aanspannen. Dat is een natuurlijk beschermingsmechanisme. 

Het eerste waar je dan aan denkt is dan niet het bestrijden van die pijn en spierspanning. Eerst moet je namelijk ‘die deur opendoen’! 

Het is veel belangrijker dat je de oorzaak aanpakt in plaats van de symptomen. En precies dat doen we met de 4xT® Rugpijn Methode. Door sneltesten weten we al binnen enkele seconden waar de rug klem loopt en wat we daaraan kunnen doen.  

Oefeningen werken averechts bij rugpijn!

Als je met rugpijn naar de fysiotherapeut gaat, krijg je vaak oefeningen als therapie. Maar oefeningen werken vaak averechts bij rugpijn. Vergelijk jouw rugklachten nogmaals met de persoon die klem zit met zijn hand. Als die persoon handoefeningen moet gaan doen, geeft dat alleen maar meer pijn en spierspanning!  

De meest gemaakte fout is dat mensen stabiliteitsoefeningen krijgen om te werken aan hun core stability. Denk aan buikspieroefeningen en rugoefeningen. Het lichaam probeert deze bewegingen juist af te remmen, dus oefeningen zijn geen slimme keuze. Pas wanneer je pijnvrij kunt bewegen, ben je klaar voor dit soort oefeningen. 

Wat kan de fysiotherapeut van Fysio Physics voor jou betekenen?

De therapeuten van Fysio Physics werken echt anders. Ons eerste doel is ervoor zorgen dat je pijnvrij kunt bewegen. Je zult merken dat je daardoor direct makkelijker kunt buigen en strekken. En dat zowel de spierverkramping als verzwakking direct afneemt.  

Ook kan met de juiste therapie een operatie soms gedeeltelijk of zelfs geheel worden voorkomen. Kies daarom voor een 4xT® behandeling van Fysio Physics 

Veelgestelde vragen

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?

Als je pijn in je rug hebt, moet je direct de huisarts bellen wanneer je ook 1 van onderstaande klachten ervaart:  

  • Je zweet en je voelt je duizelig; je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen.  
  • Het lukt je niet te plassen, terwijl je merkt dat je nodig moet. 
  • Het gevoel bij je vagina of penis en anus is verdwenen. 
  • Je kunt niet meer op je tenen of hielen staan en de kracht in je benen is ineens afgenomen. 
Wat doet een fysiotherapeut bij rugklachten?

Dat hangt af van de therapeut die je bezoekt. Bij Fysio Physics behandelen we je volgens de 4xT® Rugpijn Methode, waarmee we niet alleen de symptomen bestrijden, maar ook de oorzaak van je klachten wegnemen.  

4xT® staat voor 4 maal T: Testen, Triggeren, Tapen, Trainen.  

Welke pijnstiller helpt bij rugpijn?

Je zou paracetamol kunnen slikken als je rugpijn hebt. Maar wees je bewust van het feit dat je het alarmsignaal van je lichaam daarmee uitzet. Je krijgt door die pijnstilling dus geen waarschuwing meer als je te veel doet. Dat kan resulteren in een nog grotere overbelasting. 

Wat te doen bij hernia met uitstraling in het been?

Blijf allereerst, voor zover dat mogelijk is, in beweging. Deze beweging kan namelijk het proces van genezing versnellen. Activiteiten die je kunt doen zijn bijvoorbeeld zwemmen of wandelen.  
 
Laat je hernia ook behandelen als de klachten blijven aanhouden. De therapeuten van Fysio Physics behandelen je met de bewezen 4xT® Rugpijn Methode, die de pijn in een paar behandelingen aanzienlijk vermindert.  

Wat te doen tegen rugpijn?

Dat hangt helemaal af van het soort pijn dat je ervaart en de duur van de pijn. Als je rugklachten na een paar weken niet vanzelf overgaan, is het raadzaam de klacht te laten onderzoeken door een fysiotherapeut. Bij Fysio Physics gebruiken we daarvoor de 4xT® Methode, die de oorzaak van je klachten wegneemt.  

Heb je slechts korte tijd last van je rug en is de pijn niet al te hevig? Zorg er dan vooral voor dat je je houding voldoende afwisselt. Kom regelmatig van je stoel, loop een stukje en ga weer zitten. Ook warmte kan je rug goed doen.  

Hoe voelt een tumor in de onderrug?

Meestal voel je pijn (uiteenlopend van zeurend tot heel hevig) op een specifieke plek in je rug, of in een van je ledematen. Daarnaast voel je in de nacht vaak meer pijn. Dat komt door de extra druk die je lijf uitoefent op de tumor als je ligt.  

Welke pijnstiller helpt bij stuitpijn?

Je kunt paracetamol slikken als je last hebt van je stuitje, maar je kunt beter de oorzaak van de pijn verhelpen. Ga daarvoor naar de fysiotherapeuten van Fysio Physics, die je met de 4xT® Methode in een paar behandelingen pijnvrij kunnen krijgen.  

Hoelang kan ischias duren?

In veel gevallen verdwijnt een ischias vanzelf na 6 tot 12 weken. Dan spreken we van een acute ischias. Houdt de pijn langer aan? Dan heb je te maken met een chronische ischias.  

Film