Manuele Therapie

Manuele therapie: meer dan ‘kraken’ van gewrichten

Heb je lichamelijke klachten? Dan kun je weleens gebaat zijn bij manuele therapie. Ook bij Fysio Physics maken we gebruik van manuele technieken. Maar wat betekent dat precies? En hoe ziet een behandeling van een manueel therapeut eruit? In dit artikel krijg je antwoorden op deze vragen. 

Manuele therapie: gespecialiseerd in wervelkolom en gewrichten

Een manueel therapeut beïnvloedt de functie van gewrichten. Dat doet hij met behulp van manuele technieken, ofwel technieken die hij met de hand uitvoert. Voorbeelden daarvan zijn mobilisatie en manipulatie. 

Als de therapeut mobilisaties uitvoert, stimuleert hij de beweeglijkheid van het gewricht door het rustig in een bepaalde richting te bewegen. In veel gevallen is er sprake van passieve mobilisatie: je hoeft dan als patiënt zelf niets te doen.  

In het geval van actieve mobilisatie krijg je opdrachten van de therapeut die de beweeglijkheid van je gewricht doen toenemen.  

Bij manipulatie zijn de bewegingen vaak korter/sneller. Je hoort dan een soort krakend geluid als de therapeut de handeling uitvoert. Daarom hebben mensen het regelmatig over ‘kraken’ als ze over manipulatie praten.  

Manueel therapeut word je niet zomaar.  Alleen fysiotherapeuten die daarnaast nog succesvol een driejarige master manuele therapie afronden, mogen zich manueel therapeut noemen.  

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Manuele therapie en fysiotherapie liggen in elkaars verlengde. Een manueel therapeut heeft als basis immers de opleiding fysiotherapie gedaan.  

Een fysiotherapeut maakt in zijn behandelingen geen gebruik van manuele technieken, terwijl een manueel therapeut dat wel doet. De extra mobilisatie- en manipulatietechnieken die een manueel therapeut kan inzetten, maken dat de manueel therapeut complexere problemen kan behandelen.  

Maar dat wil dus niet zeggen dat een manueel therapeut en een fysiotherapeut altijd totaal verschillende dingen doen. Integendeel. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat manuele therapie alleen effect heeft als het onderdeel is van een totaalaanpak.  

Klachten waarvoor je bij de manueel therapeut terecht kunt

Een manueel therapeut kan je helpen bij allerlei klachten. Meestal zitten die rond de wervelkolom of in de armen of benen. Wat voorbeelden: 

  • Duizeligheid

    Niet bij alle duizeligheidsklachten werkt manuele therapie. Maar als je duizeligheid veroorzaakt wordt door blokkades in de nek, is de kans groot dat de manueel therapeut je verder kan helpen.

  • Hoofd- en nekpijn

    Als je last hebt van zowel je hoofd als je nek, kan een manueel therapeut uitkomst bieden. Vaak is er nog meer aan de hand: je bovenrug voelt bijvoorbeeld ook stijf aan. Of de pijn straalt uit naar je arm door een beknelde zenuw.

  • Schouderklachten

    De manueel therapeut ziet regelmatig mensen met schouderklachten. Bijvoorbeeld als de beweeglijkheid in hun arm/schouder is afgenomen door een blessure. Een blokkade in het overgangsgebied tussen de nek en de borstwervels is daar een voorbeeld van.

  • Pijn hoog in de rug

    Ook als je hoog in je rug pijn ervaart, kan de manueel therapeut wat voor je betekenen. Vaak gaat die hoge rugpijn gepaard met pijnlijke ribben en/of een pijnlijke borst.

  • Lage rugklachten

    Ook bij lage rugklachten en uitstraling naar je been kun je baat hebben bij de manipulatie- en mobilisatietechnieken van de manueel therapeut.

  • Problemen met je heup

    Heupklachten zijn een grote zorg, omdat ze je mobiliteit flink aantasten. Manuele technieken helpen je weer naar een pijnloos bestaan.

Soorten manuele therapie

Zelfs binnen deze specialistische tak van de fysiotherapie bestaat een aantal verschillende aanpakken. Afhankelijk van de opleiding pakt een manueel therapeut de klachten van zijn patiënten met bepaalde technieken aan.  

  • Stichting Opleiding Manuele Therapie (SOMT)

    SOMT University of Physiotherapy is 1 van de opleidingen die de master manuele therapie aanbiedt. ‘SOMT’ staat voor Stichting Opleiding Manuele Therapie. De opleiding leidt nu zowel fysiotherapeuten als manueel therapeuten op. Wanneer een therapeut bij SOMT de opleiding tot manueel therapeut volgt, werkt hij na zijn afstuderen niet alleen met lichte mobilisaties. De therapeut past ook zwaardere mobilisaties en manipulaties toe om bewegingsproblemen op te lossen.

  • E.S.® / Methode Van der Bijl / Manuele therapie volgens de Utrechtse School

    Een andere populaire richting binnen de manuele therapie is Manuele Therapie E.S.®, waarbij ‘E.S.’ staat voor eggshell. Het idee achter deze methode is dat een eierschaal nog niet zou breken door de behandelingen. Dat heeft alles te maken met de subtiliteit ervan. Manueel therapeuten die volgens de E.S.® methode werken, voeren over het algemeen dus alleen lichtere mobilisaties uit. Ze blijven weg van manipulaties. Een ander kenmerk van deze methode is dat hij rekening houdt met het feit dat bijna niemand volledig symmetrisch is. Die symmetrie streeft de E.S.® methode ook niet na. Het gaat er uiteindelijk vooral om dat je klachtenvrij kunt bewegen. Vroeger werd deze methode de Methode Van der Bijl of de Utrechtse School genoemd.

  • Manuele therapie bij Fysio Physics

    Bij Fysio Physics is manuele therapie altijd een onderdeel van een totaalaanpak. Manuele technieken zijn een vast onderdeel van de Fysio Physics Methode, ook wel de 4xT® Methode genoemd. Binnen de 4xT® Methode combineren we een aantal technieken:

    • Myofasciale technieken
    • Manuele behandeltechnieken
    • Speciale tape-technieken
    • Gerichte training

    Myofasciale technieken zijn technieken die inwerken op het bindweefsel dat de gewrichten omringt. De combinatie van al deze technieken geeft het beste resultaat bij gewrichtsklachten. Alle fysiotherapeuten bij Fysio Physics zijn geschoold in manuele technieken. Daarnaast heeft een aantal therapeuten de extra masteropleiding manuele therapie afgerond. Omdat alle therapeuten samenwerken als een team, kan het zijn dat je onderling doorverwezen wordt. Ook met een speciale verwijzing voor manuele therapie van je arts kun je bij elke praktijk en fysiotherapeut van Fysio Physics terecht. Wij ontvangen je graag.

Veelgestelde vragen

Is manuele therapie een alternatieve geneeswijze?

Bij de meeste verzekeraars valt manuele therapie niet onder alternatieve geneeswijzen, in tegenstelling tot chiropractie en acupunctuur. Manuele therapie wordt tegenwoordig vaker gezien als een verlengde van fysiotherapie.  

Wat kost een behandeling manuele therapie?

Gemiddeld mag je voor een behandeling manuele therapie uitgaan van zo’n 40 tot 60 euro. Of je verzekeraar die kosten vergoedt, is afhankelijk van de aanvullende verzekering die je hebt.  

Hoe vaak manuele therapie?

Hoeveel behandelingen je nodig hebt, hangt volledig af van de uitkomsten van het onderzoek dat de manueel therapeut doet. Op basis daarvan bepaalt de therapeut hoe en hoe vaak hij je behandelt.  

Is manuele therapie duurder dan fysio?

Ja, je betaalt voor manuele therapie meestal wat meer dan voor fysiotherapie. Wat je vergoed krijgt van je verzekeraar, hangt af van de voorwaarden van je aanvullende verzekering. 

Is manuele therapie gevaarlijker voor je rug?

Als je naar een erkend, gediplomeerd manueel therapeut gaat of naar een erkende 4xT® Therapeut, is een behandeling in principe niet gevaarlijk. De therapeut weet wat hij doet en gebruikt veilige mobilisatie- en manipulatietechnieken.  

Manuele therapie vs. chiropractor

Zowel een manueel therapeut als een chiropractor voert zijn behandelingen met de hand uit. Bij de manueel therapeut zijn de behandelingen vooral gericht op het mobiliseren van het bewegingsapparaat. Bij de chiropractor ligt de nadruk op de wervelkolom en de communicatie met het zenuwstelsel.  

Manuele therapie vs. fysiotherapie

Manuele therapie en fysiotherapie liggen in elkaars verlengde. Een manueel therapeut heeft als basis immers de opleiding fysiotherapie gedaan.  

Een fysiotherapeut maakt in zijn behandelingen veel minder gebruik van manuele technieken dan een manueel therapeut. De extra mobilisatie- en manipulatietechnieken die een manueel therapeut kan inzetten, maken dat de manueel therapeut complexere problemen kan behandelen. Hierbij maakt hij overigens ook nog steeds gebruik van technieken afkomstig uit de reguliere fysiotherapie.