Pijn in enkel

Pijn in enkel met de innovatieve 4xT® Methode | Directe verlichting en persoonlijke begeleiding

Heb jij last van pijn in je enkel? Grote kans dat de 4xT® Methode je verder helpt. In dit artikel lees je hoe deze innovatieve behandelmethode het verschil maakt. Daarnaast geven we je informatie over de verschillende veroorzakers van de pijn en over de symptomen die daarbij horen. Ten slotte vergelijken we de traditionele fysiotherapie met een aantal alternatieven.  

Kortom: jij weet straks precies wat goed voor je is als je pijn in je enkel hebt! 

Wat omvat de 4xT® Methode? De effectieve aanpak van enkelpijn met 4xT® Methode

De 4xT® Methode (je zegt: viermaal T-methode) werd ontwikkeld door fysio- en manueel therapeut Karl Noten. 4xT staat voor de 4 T’s die de methode omvat: Test, Trigger, Tape & Train.  

Wanneer je bij ons binnenkomt met pijn in je enkel, testen we eerst welke behandeltechniek of oefening geschikt is voor jouw specifieke klacht. Dat doen we met behulp van de DAMT-Test®. We verschuiven tijdens deze test het bindweefsel in je enkel. Ook de spieren, botstukken en organen die aan het bindweefsel verbonden zijn, nemen we mee. 

Als we precies weten wat er aan de hand is, is de trigger aan de beurt. We behandelen je enkel dan met speciale technieken. We werken niet alleen met het bindweefsel, maar ook met alle andere organen die in je enkel aanwezig zijn. Denk aan bloedvaten, zenuwvezels en botstukken.  

Tijdens de volgende stap tapen we je enkel – als dat nodig is – met speciale elastische tape. Zo activeren we het spier- en bindweefsel in je enkel op een manier die past bij jouw blessure.  

Ten slotte geven we je gerichte oefeningen mee. Met andere woorden: je gaat trainen. Dat doen we wel pas als je enkel daar aan toe is.  

Begrijp de efficiënte aanpak van pijn in enkel met de 4xT® Methode

De 4xT® Methode werkt anders dan de behandelmethoden die we normaal gesproken toepassen als fysiotherapeut. Het grootste verschil? 4xT® werkt met een beslisboom. Voordat we ook maar iets doen, testen we aan de hand van deze beslisboom welke techniek of oefening het beste bij jouw enkel past.  

Deze test is zeer specifiek. Zo weten we precies wat jouw enkel nodig heeft voor een spoedig herstel.  

Overzicht van pijn in enkel: symptomen

Welke symptomen kun je ervaren bij een pijnlijke enkel? Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende pijnklachten:   

  • Scherpe enkel pijn

    Soms voel je ineens een scherpe pijn in je enkel. Bijvoorbeeld na een verstuiking of verzwikking. Als je je voet naar binnen toe hebt omgezwikt, voel je die pijn aan de buitenkant van je enkel. Wanneer je voet juist naar buiten toe is omgeklapt, voel je de pijn aan de binnenkant van de enkel. Meestal treedt er bij verstuikingen ook vrij snel een zwelling op. Je kunt ook een scherpe pijn aan de binnen- of buitenkant van je enkel voelen, zonder dat er een zwelling ontstaat.

  • Zeurende pijn in enkel

    Ken je dat? Na een aantal intensieve work-outs voel je een zeurende pijn in je enkel in rust. Je doet niets meer en toch is dat nare gevoel continu aanwezig. Zo’n zeurende pijn in je enkel bij rust kan knap vervelend zijn. Het lijkt alsof de pijn in je enkel er zonder aanleiding is. Natuurlijk is er altijd een oorzaak voor deze pijn. Hij is alleen niet zo acuut als een verstuiking. Daardoor is hij lastiger te duiden.

  • Enkel pijn bij beweging

    Voel jij juist (een zeurende) pijn in je enkel bij het lopen? Dan zit er ook iets niet lekker in het gewricht. De diverse oorzaken hiervan kennen verschillende symptomen. Misschien voel je pijn aan de buitenkant van je voet, dus onder je enkel. Of je hebt een verstuikte enkel en de pijn wordt steeds erger in plaats van minder. Ook pijn op de voorkant van de enkel kan tijdens het lopen voorkomen.

  • Overige enkel pijn

    Pijn in enkels en voeten is er echt in allerlei soorten en maten. Zo zijn vocht in de enkel en pijn ook een veelvoorkomende combinatie. Of je voelt pijn aan de zijkant van je hiel. Ook pijnlijke achillespezen zijn veel mensen welbekend.

Oorzaken van pijn in enkel: achterhaal de onderliggende oorzaak

Welke pijn je ook in je enkel voelt, laat het gewricht altijd nakijken door een professional. Die achterhaalt wat de oorzaak is en hoe je het probleem kunt verhelpen.  

We geven je hier alvast een overzicht van veelvoorkomende veroorzakers van pijn in de enkels. 

  • Malleolus fractuur – Je enkelgewricht kenmerkt zich door de twee uitstekende botten aan weerszijden van de voet. Dat zijn de malleolus lateralis en de malleolus medialis. De malleolus lateralis is het uiteinde van het kuitbeen en zit aan de buitenkant van de voet. De malleolus medialis zit aan de binnenkant van de voet en is het uiteinde van het scheenbeen. Je kunt beide malleoli breken, of 1 van de 2. Meestal ontstaat zo’n fractuur bij een onverwachte draaiing van het lichaam of door een val.
  • Overbelaste enkel – Als je simpelweg te veel doet, kan je enkel overbelast raken. Hoeveel is te veel? Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bouw sportactiviteiten altijd rustig op, zodat je niet ineens heel veel van je enkel vraagt. Voorkom daarnaast dat je bepaalde enkelbewegingen te vaak herhaalt. De kenmerkende, zeurende pijn waar we eerder in dit artikel over schreven, kan een teken zijn dat je je enkel overbelast hebt.
  • Enthesopathie – Als je last hebt van enthesopathie, of aanhechtingspijn, voel je een stevige pijn of irritatie op de aanhechtingsplaats(en) van de pezen aan het bot. Naast de pijn kan ook lokale stijfheid in het enkelgewricht optreden.
  • Enkelbanden verrekt – Als je voet plotseling omklapt, kan een flinke verstuiking het gevolg zijn. Je enkelbanden raken verrekt, of scheuren zelfs in (of helemaal af). Verrekte enkelbanden gaan gepaard met een flinke zwelling. Die wordt veroorzaakt door een bloeding.
  • Ontsteking in de enkel – Je kunt ook last krijgen van je enkel door een ontsteking van de vloeistof in het gewricht. Je enkel zwelt dan op en wordt stijf en pijnlijk.
  • Gekneusde enkel – Als je je enkel kneust, is er een beschadiging ontstaan van het onderhuids weefsel in de enkel. Een gekneusde enkel kan worden veroorzaakt door een flinke val, of een harde klap of stoot op het gewricht.
  • Onderste spronggewricht – Een enkel heeft 2 gewrichten. Het onderste spronggewricht is het gewricht tussen het hielbeen en het sprongbeen. Artrose wil zeggen dat er slijtage optreedt. Artrose in het onderste spronggewricht kan ontstaan na een breuk in de enkel of door een verkeerde stand van de voet. Ook reuma kan een veroorzaker zijn van artrose op deze plek.
  • Peesontsteking in de enkel: peroneus – Aan de buitenkant van het enkelgewricht lopen 2 pezen: de peroneuspezen. Als (1 van) deze pezen overbelast raakt/raken, kan een peesontsteking ontstaan. Door de overbelasting ontstaat dan weefselschade. Die schade veroorzaakt pijn. Meestal zwelt de buitenkant van je enkel ook op.
  • Achillespees pijn – Een andere veelvoorkomende klacht is pijn in je achillespees. Meestal ontstaat die pijn door overbelasting. De pijn kan verschillende oorzaken hebben:
    • Het vlies rondom de pees is ontstoken.
    • De aanhechting van de pees is ontstoken.
    • De pees zelf is ontstoken.
    Door de ontsteking voel je een zeurende pijn, die soms overgaat in een stekende pijn.
  • Fasciitis plantaris (hielpijn) – Hielpijn noemen we ook wel fasciitis plantaris. Die naam refereert aan de fascia plantaris, de peesplaat aan de onderkant van de voet. Fasciitis plantaris ontstaat meestal door overbelasting. Je voelt een vervelende pijn in je hiel, die soms uitstraalt naar de binnen- of buitenkant van de voet.
  • Hielspoor – De klachten bij hielspoor lijken ontzettend op die van hielpijn. Toch zijn het 2 verschillende dingen. Bij hielspoor ontstaat een doornvormig aanhangsel aan het hielbot door botvorming (verkalking).
  • Neuropathie voeten (polyneuropathie) – Wanneer de zenuwen in je voet beschadigd zijn, verlies je het gevoel op die plek. Of je ervaart juist extra pijn. Zo’n beschadiging wordt neuropathie genoemd. Neuropathie kan worden veroorzaakt door diabetes. Als de beschadigingen op meer plaatsen in je lichaam voorkomen, spreken we van polyneuropathie.
  • Hallux valgus operatie – Een hallux valgus is scheefstand van de grote teen. De teen wijst te veel richting de kleine teen. Daardoor ontstaat een knobbel aan de binnenkant van de voet. Die knobbel kan vrij pijnlijk zijn. Dat heeft vooral te maken met de slijmbeurs die ook op die plek zit. De slijmbeurs raakt geïrriteerd als er druk op komt. Als je, ook na behandeling, last houdt van je scheefstaande grote teen, kun je een operatie ondergaan. De arts zet dan de teen weer recht.
  • Andere oorzaken pijn in de enkel – Pijn in de enkel kan nog allerlei andere oorzaken hebben. We noemen er nog een paar:
    • Uitrekking van het laterale collaterale ligament – Het laterale collaterale ligament is een band die de knie aan de buitenkant stabiliseert. Als deze band overrekt is, kan dit leiden toe instabiliteit van de knie. De knie kan dan gemakkelijker naar buiten draaien.
    • Afwijkende positie van een van de voetwortelbeentjes (afwijking) – De voetwortelbeentjes zijn de botten die de enkel vormen. Als een van deze botten niet op de juiste plek zit, kan dit leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit in de enkel.
    • Scheuring (ruptuur) van het deltoïdeligament – Wanneer we het over het deltoïd ligament hebben, praten we over je binnenste enkelbanden. Die kunnen scheuren als je voet naar buiten omklapt.
    • Een botbreuk (avulsiefractuur) van de talus of een voetwortelbeen – De talus is het grootste bot in de enkel. Een botbreuk van de talus is een ernstig letsel dat kan leiden tot langdurige invaliditeit. Een avulsiefractuur is een botbreuk die ontstaat doordat een pees of band het bot lostrekt. Een avulsiefractuur van een voetwortelbeen kan ontstaan door een plotselinge, krachtige beweging van de enkel.
    • Beschadiging van het kraakbeen – Kraakbeen is een soepel, glibberig materiaal dat de gewrichten bedekt. Het zorgt ervoor dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Als het kraakbeen beschadigd is, kan dit leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit in het gewricht.

Optimaliseer je Herstel met de 4xT® Methode

Zoals we eerder in dit artikel al beschreven, biedt de 4xT® Methode uitkomst bij veel verschillende pijn in enkel.  

Heb je pijn in enkel? Volg dan dit stappenplan: 

FysioPhysics methode voor pijn in enkel
Fysiotherapie voor pijn in enkel
  • Bij Fysio Physics gaan we direct op zoek naar de oorzaak van de pijn. Daarvoor gebruiken we innovatieve testen, zoals de DAMT-test®. Binnen enkele minuten kennen we de bron van je enkelklachten en kunnen we ermee aan de slag. We werken voornamelijk met de 4xT® Methode.
  • Veel van onze patiënten boeken binnen enkele behandelingen een flinke vooruitgang. Ze kunnen weer pijnvrij door het leven.
  • Sommige enkelklachten hebben meer tijd nodig. Vooral als je last hebt van een stijf enkelgewricht. Gelukkig is ook dan, op een langere termijn, verbetering duidelijk voelbaar.
  • De conclusie is simpel: heb je pijn in je enkel en verdwijnt die niet vanzelf? Kom naar ons en wij helpen je stap voor stap de goede richting in!

Traditionele fysiotherapie vs. alternatieve benadering

Mensen vragen zich wel eens af of alternatieve behandelmethoden ook helpen bij pijn in de enkel. Hoewel die alternatieven de pijn tijdelijk kunnen verlichten, bieden ze vaak geen blijvende oplossing. 

Let op: steunzolen kunnen averechts werken

Laten we beginnen bij steunzolen. Die worden regelmatig geadviseerd door huisartsen. Het klinkt zo goed: steunzolen geven je letterlijk steun, zodat je doorgezakte voet wordt ontlast. 

Helaas zorgt die extra ondersteuning er soms juist voor dat de klachten verergeren. Je voeten worden er niet sterker door (integendeel). Daarnaast worden je enkels en knieën door de steunzolen in een andere positie geduwd. Dat geeft vaak alleen maar meer klachten.  

Steunzolen kunnen (tijdelijk) interessant zijn, maar zeker niet iedereen is er op de lange termijn bij gebaat. Investeer daarom altijd in sterkere voeten. Onze fysiotherapeuten gaan dat traject graag met je aan. 

Orthopedische schoenen zijn fataal voor je voeten en enkels!

Voor orthopedische schoenen geldt eigenlijk hetzelfde als voor steunzolen: in veel gevallen verergeren ze de klachten alleen maar.  

Orthopedische schoenen zetten als het ware je enkelgewricht vast. Het gewricht wordt daardoor alleen maar stijver en pijnlijker. Dat komt omdat een gewricht juist beweging nodig heeft. Door die beweging blijft het kraakbeen gezond. En gezond kraakbeen zorgt voor een soepele enkel.  

Ook hier geldt: ga met een fysiotherapeut aan de slag en verhelp de bron van de klachten. Daarmee ben je veel beter geholpen dan met orthopedische schoenen.

Shockwave? Nee! Dit verergert voetklachten!

We zien in onze praktijk regelmatig mensen binnenkomen die shockwave therapie hebben gehad. Het resultaat? Blijvende of zelfs verergerde klachten.  

Shockwave wordt vaak gebruikt bij pijnklachten onder de voet. Denk aan hielspoor of fasciitis plantaris. Deze vorm van therapie wordt dan vaak precies op die plek toegepast.  

Zo’n behandeling heeft alleen helemaal geen zin. De oorzaak van de pijn zit namelijk niet onder de voet. 

Achterhaal samen met je fysiotherapeut wat wél de veroorzaker van je klachten is. Pas dan kun je het probleem echt aanpakken.  

Wat kan de fysiotherapeut van Fysio Physics voor jou betekenen?

Bij Fysio Physics gaan we direct op zoek naar de oorzaak van de pijn. Daarvoor gebruiken we innovatieve testen, zoals de DAMT-test®. Binnen enkele minuten kennen we de bron van je enkelklachten en kunnen we ermee aan de slag. We werken voornamelijk met de 4xT® Methode. 

Veel van onze patiënten boeken binnen enkele behandelingen een flinke vooruitgang. Ze kunnen weer pijnvrij door het leven.  

Sommige enkelklachten hebben meer tijd nodig. Vooral als je last hebt van een stijf enkelgewricht. Gelukkig is ook dan, op een langere termijn, verbetering duidelijk voelbaar.  

De conclusie is simpel: heb je pijn in je enkel en verdwijnt die niet vanzelf? Kom naar ons en wij helpen je stap voor stap de goede richting in! 

Film